مزایده و مناقصه: شباهتها و تفاوتها
اگر مقالههای قبلی ما را خوانده باشید، کمابیش با مفاهیم مزایده و مناقصه، نحوه برگزاری آنها و نیز راهکارهای موفقیت در مزایدات دولتی آشنا شدهاید. همچنین آموختید که برای کسب موفقیت در هر یک نیاز دارید تا تجربه کسب کرده و از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. حال در این مقاله قصد داریم تا شما را با شباهتها و تفاوتهای مزایده و مناقصه آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
تعریف ساده از مزایده و مناقصه
همانطور که میدانید؛ مناقصه به فرایندی گفته میشود که در آن اشخاص حقوقی و یا سازمانهای بزرگ، تهیه کالا و خدمات مورد نیاز خود را در قالب رقابت و مسابقه فراهم کرده و با اشخاص حقوقی که کمترین قیمت را پیشنهاد داده و موارد کیفی مد نظر آنها را تامین میکنند، به معامله میپردازند.
نقطه مقابل مناقصه، مزایده است که در آن، فروش اموال با بالاترین قیمت پیشنهادی صورت میگیرد که البته در آن محدودیتهایی برای اینکه چه نوع اموالی را میتوان به مزایده گذاشت وجود دارد.
شباهتهای مزایده و مناقصه
ابتدا به سراغ شباهتهای این دو میرویم:
هدف مشترک اقتصادی
هر دو مزایده و مناقصه به منظور تامین کالا و خدمات با بهترین قیمت و کیفیت برگزار میشوند و به چرخه اقتصادی دولت کمک شایانی میکنند.
روند رقابتی
در هر دو روش، چندین شرکت یا فرد برای کسب فرصت و ارائه پیشنهاد با یکدیگر به رقابت میپردازند.
قوانین و مقررات
هم مناقصه و هم مزایده علی الخصوص مزایدات دولتی طبق قوانین خاصی برگزار میشوند که شرکتکنندگان ملزم به رعایت آن هستند.
شفافیت
هر دو مزایده و مناقصه میتوانند شفافیت و عدالت در انتخاب پیمانکاران یا تامینکنندگان را تضمین کنند. شفافیت در مزایده و مناقصه اهمیت بالایی برای کسب اعتماد شرکت کنندگان دارد.
مراحل مشابه
هر دو فرایند از آغاز تا پایان مراحل مشابه و یکسانی را طی میکنند که این مراحل شامل:
- اعلام نیاز
- دریافت پیشنهادات
- بررسی و ارزیابی پیشنهادات و انتخاب برنده
میباشد.
استفاده در پروژههای بزرگ
هر دو روش معمولا در پروژههای بزرگ و مهم و به ویژه در بخش دولتی و عمومی، به کار گرفته میشوند.
تفاوتهای مزایده و مناقصه
در ادامه تفاوتهای این دو رویداد مالی را بیان میکنیم:
تعریف
همانظور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، مزایده و مناقصه در تعریف و همچنین نحوه عملکرد کمی با هم متفاوتند. در واقع مزایده با افزایش قیمت همراه است اما در آگهی مناقصه، خریدار نیاز خود را اعلام کرده و تامینکنندگان با ارائه پیشنهادات خود، شرایط را تعیین میکنند و در نهایت بهترین پیشنهاد انتخاب میشود.
ملاک انتخاب برنده
معمولا در مزایده کسی یا شرکتی برنده است که بالاترین قیمت را پیشنهاد دهد در عوض در مناقصه برنده معمولا براساس معیارهای مشخصی مانند: قیمت، کیفیت و زمان تحویل پروژه، تعیین میگردد.
نوع کالا یا خدمات
مزایده اغلب به منظور فروش اموال مازاد، املاک، اموال توقیفی یا اموالی که ارزش بازار آنها مشخص نیست برگزار میشود. از سوی دیگر، مناقصه برای خرید کالاها و خدمات مورد نیاز سازمانها و شرکتها، به ویژه پروژههای بزرگ استفاده میشود.
زمانبندی مناقصه و مزایده
مزایدهها معموالا زمان محدودی برای برگزاری دارند و سریعتر به نتیجه میرسند ولی مناقصهها ممکن است به زمان بیشتری برای بررسی و ارزیابی پیشنهادات نیاز داشته باشند.
در پایان در نظر داشته باشید که دانستن شباهتها و تفاوتهای این دو پدیده معاملات اقتصادی به اتخاذ استراتژی درست کمک می کند.