پیش از این بارها و بارها در مورد مزایده و مناقصه، اهمیت برگزاری مزایدات و مناقصات بینالمللی، روشهای موفقیت در مزایدات دولتی، قوانین مربوط به مزایدات دولتی صحبت کردیم و کمابیش مطالبی را پیرامون مزایدات آموختیم. یاد گرفتیم که چه مدارکی را باید برای مزایده آماده کنیم، از چه کسانی مشورت بگیریم و چگونه با برگزارکننده مزایده ارتباط برقرار کنیم تا بتوانیم پیروز میدان شویم. اکنون و در این مطلب نوبت آن رسیده است که به مقررات مربوط به افشای اطلاعات در مزایدهها بپردازیم. چون مقررات افشای اطلاعات مزایدهها نیز همانند باقی مباحث مربوط به مزایده، از اهمیت فراوانی برخوردار است و باید به خوبی با آن آشنا شویم. این مقررات به منظور جلوگیری از فساد و سوءاستفاده و همچنین ارتقای اعتماد عمومی به فرایندهای مزایده طراحی شدهاند. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا دانش خود را پیرامون افشای اطلاعات در مزایدات نیز بالا ببرید.
افشای اطلاعات در مزایدهها، به مجموعهای از قوانین و مقررات اشاره دارد که به منظور عدالت و حفظ شفافیت در مزایده طراحی شدهاند. این مقررات معمولا دربردارنده موارد زیر هستند:
شفافیت: اطلاعات مربوط به شرایط و الزامات مزایدهباید به طور کامل و واضح به تمامی شرکتکنندگان ارائه شود و هیچ گونه ابهامی برای کسی نداشته باشد و کاملا قابل درک باشد.
محرمانگی: اطلاعات حساس و خصوصی شرکتکنندگان همواره باید حفظ گردد تا آنها بتوانند با اطمینان خاطر در مزایده شرکت کنند و تنها در موارد خاصی که قانون اجازه میدهد، میتوان اطلاعاتی از آنها افشا نمود.
تاریخها و مهلتها: زمانهای دقیق برای ارسال پیشنهادات، برگزاری مزایده و اعلام نتایج باید به طور شفاف به شرکتکنندگان ارائه گردد تا بتوانند خود را به خوبی آماده نمایند.
معیارهای ارزیابی: معیارهایی که برای ارزیابی پیشنهادات استفاده میشود باید از پیش تعیین شده و به اطلاع همه شرکتکنندگان برسد تا بتوانند رقابتی سالم با یکدیگر داشته باشند.
پاسخ به سوالاتشرکتکنندگان: باید سازوکاری برای پاسخگویی به سوالات و ابهامات شرکتکنندگان فراهم شود تا همه اطلاعات لازم را دریافت کنند.
مجازاتها و پیگردها: در صورت عدم رعایت مقررات، باید مجازاتهای مشخصی برای متخلفان تعیین شود تا آنها به سزای اعمال خود رسیده و بتوان طبق قانون این موارد را پیگیری کرد.
اطلاعاتی که در مزایده باید افشا گردد
به طور کلی اطلاعاتی که در مزایدهها باید افشا گردد، شامل موارد زیر است:
مشخصات کامل موضوع مزایده:
این مورد شامل مشخصات فنی، کمی و کیفی کالا یا خدمات مورد مزایده است:
شرایط عمومی و خصوصی مزایده: شرایط عمومی و خصوصی مزایده حاوی مدارک لازم برای شرکت در مزایده، نحوه ارزیابی پیشنهادات، مهلتهای زمانی و …میباشد که باید به صورت شفاف به اطلاع شرکتکنندگان برسد.
اطلاعات مربوط به مزایدهگذار: از مهمترین مواردی که باید افشا گردد، اطلاعات مربوط به مزایدهگذار است که این اطلاعات شامل مشخصات مزایدهگذار، حوزه فعالیت، سابقه و …میباشد. شرکتکنندگان باید به خوبی این موارد را بدانند تا با اطمینان کامل در مزایده شرکت کنند.
اطلاعات مربوط به کارشناسان ارزیاب: در صورتی که از کارشناسان ارزیاب کمک گرفته شود، باید مشخصات آنها افشا گردد.
تا اینجای مبحث کمابیش با افشای اطلاعات در مزایدات، مواردی که افشای آنها الزامی است و همچنین مواردی که نباید افشا گردد آشنا شدیم. در ادامه بر آن هستیم تا به قوانین و مقررات حاکم بر افشای اطلاعات در مزایدات بپردازیم.
قوانین و مقررات حاکم بر افشای اطلاعات
قوانین و مقررات حاکم بر افشای اطلاعات در مزایدهها، بسته به نوع مزایده و قوانین حاکم بر آن متفاوت است. به عنوان مثال، مزایدههای دولتی، قوانین و مقررات خاص خود را دارد ولی در مزایدههای خصوصی، توافقات بین طرفین تعیینکننده است.
مهمترین قوانین و مقررات در این زمینه عبارتند از:
قانون برگزاری مناقصات: این قانون در مورد مزایدههای دولتی و برخی مزایدههای خصوصی اعمال میشود.
آییننامههای اجرایی: آییننامههای اجرایی قانون برگزاری مناقصات، جزئیات بیشتری را در مورد افشای اطلاعات ارائه میدهند.
شرایط عمومی و خصوصی مزایده: این شرایط جزئیات خاص هر مزایده را تعیین کرده و در معرض شرکتکنندگان قرار میدهد و باید به طور کامل رعایت شود.
عواقب عدم افشای اطلاعات
از آنجایی که افشای اطلاعات در مزایدهها از اهمیت فراوانی برخوردار است، عدم افشای این اطلاعات نیز عواقب جدی در پی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
باطل شدن مزایده: به قدری افشای اطلاعات مهم است که در صورت اثبات عدم شفافیت و افشای اطلاعات ناقص، ممکن است مزایده باطل گردد.
مسئولیت مدنی: مسئولین برگزاری مزایده ممکن است به دلیل خساراتی که به شرکتکنندگان وارد کردهاند، مسئولیت مدنی داشته باشند و توسط مراجع قضایی با آنها برخورد گردد.
پیگرد قانونی: در برخی موارد، عدم افشای اطلاعات ممکن است جرم محسوب شود و پیگرد قانونی داشته باشد. در این صورت با متخلف به صورت جدی برخورد میگردد.
در نهایت، افشای اطلاعات در مزایدهها یکی از مهمترین عوامل برای برگزاری مزایدههای موفق و عادلانه محسوب میشود. رعایت دقیق قوانین و مقررات مربوطه، تضمینکننده حقوق همه شرکتکنندگان بوده و همچنین باعث افزایش اعتماد به فرایند مزایده خواهد بود.