دانستن چه نکاتی حین تنظیم سند ملکی ضروری است؟ (بخش دوم)
اگر همین حالا به این مقاله سر زدهاید، بهتر است پیش از شروع مطالعه، سراغ بخش اول مقاله تنظیم سند ملکی بروید و با نکات ضروری و مقدماتی تنظیم سند ملکی بیشتر آشنا شوید.
پیش از هر چیز، وضعیت سند ملک را بررسی کنید
یکی دیگر از اقدامات ضروری حین تنظیم سند، بررسی سند ملکی است. به این معنا که ضروری است هم خریدار و هم فروشنده ملک پیش از امضا قرارداد، نوع سند ملک را بررسی و به آگاهیهای لازم در خصوص آن دست یابند. نکته قابل توجه، امکان استعلام مندرجات سند با استفاده از پیگیری کد رهگیری ملک در سامانه دفتر اسناد و املاک کشور است.
نکته مهم دیگر، بررسی وضعیت اجاره و یا رهن ملکی است که قصد خرید آن را دارید. توجه داشته باشی، ملکی که قصد خرید آن را دارید به هیچ عنوان نباید در رهن یا وثیقه شخص یا نهادی خاص باشد، به بیان سادهتر ضروری است که ملک قابل خریداری به صورت آزاد باشد، در غیر این صورت لازم است تا اجاره و یا وثیقه بودن ملک در سند درج گردد. از این مهمتر، این نکته را در نظر داشتهباشید که چنانچه ملکی در رهن بانک باشد، فروش آن غیر قانونی و مشروط به شروطی خاص خواهد بود.
منظور از فک رهن ملک چیست؟
از گذشته مرسوم بودهاست که فروشندهی ملک رهنی بانک و یا بازداشتی، وکالتنامهای را بهمنظور فک رهن و یا بازداشت ملک خود به خریدار اعطا کند. منظور از فک رهن در واقع آزادسازی ملک از رهن بانک است. با استفاده از دو روش سپردهگذاری و یا تسویه حساب کامل میتوان ملک را از رهن بانک آزاد نمود.
مشخصات تطبیقی ملک
حین تنظیم سند، مشخصاتی از جمله نشانی ملک، پلاک ثبتی، حدود اربعه و کد پستی ملک موجود در سند و مبایعهنامه را با اطلاعات موجود در مراجع ذیصلاح تطبیق دهید.
تسویه حساب کنید
هنگام خرید ملک باید به این نکته توجه داشت که هیچ نوع بدهی از بابت ملک نسبت به شهرداری و سازمانهای مالیاتی و یا سایر سازمانهای دولتی باقی نمانده باشد و تسویه حسابهای لازم صورت گیرد. اما در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان از تسویه این پرداختیها مطمئن شد؟ باید گفت که هر یک از خریداران میتوانند از طریق استعلام از سازمانهای مربوطه، نسبت به صحت تسویه حسابهای فروشنده ملک اطمینان حاصل نمایند.
به موقع پرداخت کنید
یکی از اشتباهات رایج در امر تنظیم سند ملکی، پرداخت تمام و کمال هزینهها از سوی خریدار به فروشنده تا پیش از کسب آگاهیها و اطمینانهای لازم در خصوص ملک است. به عنوان یک خریدار، هیچگاه تمام و کمال مبلغ ملک مورد نظر خود را به فروشنده یکجا پرداخت نکنید و اجازه دهید تا مراحل تدوین مبایعهنامه، اقدامات لازم مربوط به تنظیم سند و در نهایت عقد قرارداد نهایی و امضا طرفین صورت گیرد. از سوی دیگر نیز به عنوان فروشنده ملک، هیچ نوع چک نامشخص (سرقتی-مجعول) با حساب مسدود و یا غیر فعال را از خریدار نپذیرید. حتیالامکان به خریدار اعلام نمایید تا چک را در حضور شما صادر نماید.
قرارداد ملکی تحت چه شرایطی فسخ خواهد شد؟
بسیاری از قراردادهای ملکی تنها با دلایل موقتی و کوچک و ظرف مدت زمان کوتاهی به فاصله رسیدن به موعد عقد نهایی سند فسخ شدهاست. از طرفی احتمال پیشآمد اختلاف از سوی طرفین معامله تا پیش از نهایی شدن عقد قرارداد نیز وجود داشته و به خودی خود سبب فسخ قرارداد میگردد، به همین دلیل در نظر گرفتن شرایطی ثابت جهت برقراری تعادل و شرایط متناسب بعد از درخواست فسخ قرارداد ملک از سوی هریک از طرفین، امری ضروری است. به این صورت که طبق قراری قانونی و مقرر از سوی مراجع قانونی، هریک از طرفین میتوانند تنها مشروط به شرایطی خاص قرارداد خود را فسخ نمایند.
مادهی 13 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن
مطابق ماده 13 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه ی مسکن، هریک از مشاوران املاک میبایست تمامی اطلاعات مربوط به معامله (فروشنده و خریدار ملک) را در سامانه ثبت معاملات مسکن ثبت نمایند. پس از ثبت صحیح اطلاعات مربوطه، کدی با نام کد رهگیری صادر میگردد که ضمن شناسایی آژانسهای دارنده مجوز، مانع از فروش یک ملک به نغرات متعدد نیز میگردد.