دانستن چه نکاتی حین تنظیم سند ملکی ضروری است؟ (بخش سوم)
ملکی که قصد خرید آن را دارید سند رسمی دارد یا خیر؟
مسئله رسمی بودن سند ملک امری حائز اهمیت است و بر اساس ماده 22 قانون ثبت، تنها اشخاصی که ملکی در دفتر ثبت اسناد به نام آنها ثبت شدهباشد مالک محسوب میشوند. اما از سویی برخی زمینها و قطعات کوچک دارای سند رسمی نیستند و برخی زمینهای بسیار بزرگ تنها دارای سند مادر هستند، در این دو صورت معمولا معامله به سختی شکل میگیرد.
چه فروشندهای حق فروش یک ملک را دارد؟
پیش از خریداری یک ملک از وکیل، لازم است تا وکالتنامهی او را بررسی کرده و مشخصات را با مشخصات نوشته شده در وکالتنامه تطبیق دهید. نکته ضروری، رسمی بودن وکالتنامه است، به این معنا که تنها وکالتنامهای قابل قبول است که در یکی از دفاتر اسناد رسمی به ثبت رسیدهباشد. جهت اجرایی شدن معامله با حضور وکیل لازم است تا شروط زیر موجود باشد:
- اختیار فروش ملک مورد نظر از سوی فروشنده
- اختیار دریافت ثمن (بهای معامله)
- اختیار تنظیم سند رسمی به نام خریدار
اهمیت تطبیق مشخصات فروشنده ملک و یا وکیل او با مدارک رسمیاش به قدری زیاد است که در صورت مغایرت اطلاعات، منجر به لغو معامله و عدم تصدیق حق مالکیت خریدار نسبت به ملک خواهد شد.
توجه داسته باشید ملک در رهن بانک و یا بازداشت نباشد
چنانچه قصد خرید ملکی را دارید که در رهن بانک است، بهتر است با قوانین مربوط به خرید این سبک املاک آشنا باشید. به طور کلی ملکی که در رهن بانک است امکان خرید یا فروش ندارد و خرید و فروش آن مشروط به فک رهن ملک میباشد. به منظور جلوگیری از ایجاد مشکل در روند تنظیم سند ملک، پیش از حضور در دفترخانه، اطلاعات مربوطه را از دفاتر اسناد رسمی استعلام بگیرید. منظور از بازداشت نبودن ملک، عدم توقیف ملک و ممانعت از نقل و انتقال آن از سوی مقامات قضایی است.
بر مبنای ماده 663 قانون مجازات اسلامی، دخالت عامدانه در اشیایی که توسط مقامات ذیصلاح توقیف شدهاست، به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.
و اما چگونه متوجه شویم ملک بازداشتی است؟
- بررسی سند: بازداشتی بودن ملک در پشت سند تک برگ و یا صفحه نقل و انتقالات سندهای منگولهدار قید میشود.
- دفاتر اسناد رسمی: استعلام اطلاعات مندرج در سند و مدارک موجود، از طریق دفاتر اسناد رسمی